سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِي

Sunday, April 4, 2010

Persahabatan Itu Indah. [ Khas Buat GB ]


Selamat Petang dan Salam Sejahtera, Fiq ucapkan kepada semua.
Petang yang indah ni , ingin Fiq kongsikan sedikit article yang menyentuh hati Fiq , iaitu mengenai persahabatan.

Dalam dunia Fiq ni , ramai yang tahu , Fiq tak ramai kawan , and kawan-kawan yang ada ni pun , Fiq berharap sangat , dapat menghargai mereka selagi mereka berada di sisi dan menyokong Fiq berdiri dari dulu hingga kini.

Oleh itu , Fiq dedicate this article kepada kawan-kawan Fiq diluar sana tu , dan juga buat mereka-mereka yang mempunyai sahabat. Hargailah sahabat anda seadanya , kerana mereka juga seperti kita , bukanlah insan yang sempurna.( Seperti Abg Aznil , Adlin Shauki dan Din Beramboi ) Kita dapat lihat nilai persahabatan yang sebenar diantara mereka. Aku masih lagi tak dapat menerima pemergian Din Beramboi. Tapi apa kan daya, tuhan lebih memahami.


Aku harap , korang dapat menghargai sahabat-sahabat korang yang banyak naik - turun sama-sama dengan korang, sebelum mereka tiada lagi di sisi korang.


---------------------------------------------

Dalam dunia ini, kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.

Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat,begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.

Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti. ...kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, 'memaksa' dia menerima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya??? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa....tetapi kita sering terlupa.Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.


Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan? Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia; dia juga ada rasa takut, ada rasa...bimbang, sedih dan kecewa.Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu.. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.
Renungilah...


------------------------------------------------

Renung - Renungkan Dan Selamat Beramal :)

No comments:

Post a Comment

Komen dengan penuh hemah ya ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...