سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِي

Monday, May 10, 2010

Cara-Cara Meletak Button LIKE Facebook di BLOGSPOT.

Salam Sejahtera ,

Beberapa hari yang lepas , Facebook telah mengejutkan kita dengan banyak plug – in baru , dan salah satunya adalah button “ LIKE “ yang Fiq tengok cukup femes pada ketika ini. Pergi je mana-mana blog mesti ada button “ LIKE ” ni. So disini Fiq mengambil kesempatan untuk membuat tutorial bagaimana hendak meletakkan button “ LIKE “ ini di setiap hujung article .

Capture

Langkah 1.

Log in akaun blogger anda. Kemudian pergi ke Layout >> Edit HTML.

Tick pada Expand Widget Templates box

Tekan CTRL + F dan paste <data:post.body/> di ruangan Find

 

 

Langkah 2.

Paste code di bawah  selepas <data:post.body/>

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot;               + data:post.url               + &quot;&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;&quot;              + &quot;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;&quot;              + &quot;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

 

Kemudian klik , pada REVIEW. Kalau ok baru lah Save.

:) Lepas tu mesti ada button “ LIKE “ seperti di bawah ni ha :D

Selamat Mencuba.

---------------

Widgets

----------------

9 comments:

  1. sudah menjadi...thanks~hohoh
    really luv it

    ReplyDelete
  2. knp lpas sy buat botton "like" post yg sy tulis semua hilang ??? yg ada cuma botton "like" dgn tajuk post je . yg pnjg lebar sy tulis tu semua hilang . klo mcm tu mcm mna org nk baca apa yg sy tulis sbb tajuk je yg ada . tolong laa...

    ReplyDelete

Komen dengan penuh hemah ya ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...